پیامدهای کمبود ویتامین ث تهیه شد
کمبود ویتامین c یک مشکل جدی است و منجر به عوارض می شود . کمبود این ویتامین با ۸ علامت خودش را نشان میدهد. ویتامین ث به عنوانی یکی از ضروریترین ویتامینها برای رشد سلولی خوب، ارتقای عملکرد سیستم گردش خون و به طور کلی تقویت سیستم ایمنی بدن شناخته شده است.
محافظت از سلولهای بدن در برابر رادیکالهای آزاد، شرکت در سنتز کلاژن، افزایش میزان جذب آهن در بدن و به ویژه آهن غیر هم که از طریق مصرف سبزیجات وارد بدن میشود، از وظایف دیگر ویتامین ث در بدن است.
بدن نمیتواند ویتامین ث را سنتز کند؛ بنابراین لازم است که نیاز خود را از طریق مصرف مواد غذایی حاوی این ویتامین به خصوص میوهها و سبزیجات دریافت کند.
اگر روزانه 5 واحد میوه و سبزیجات میل کنید دلیلی برای کمبود ویتامین ث باقی نمیماند. البته به شرطی که این میوه و سبزیجات را به مدت طولانی نگه نداشته باشید و به اصطلاح آنها را تازه به تازه میل کنید؛ چون در غیر این صورت این مواد غذایی میزان زیادی از ویتامین ث خود را از دست میدهند. همین اتفاق در صورت پخت و پز طولانی مدت این موادغذایی نیز رخ میدهد. از دیگر عوامل کمبود ویتامین ث میتوان به برخی از بیماریهای گوارشی مانند گاستریت اشاره کرد.
علائم کمبود ویتامین ث
*خستگی: خستگی مزمن و کاهش انرژی در طول روز یکی از شایعترین علائم فقر ویتامین ث است.
*تغییرات خلق و خوی: افراد مبتلا به کمبود ویتامین ث معمولا تحریک پذیر بوده و اصطلاحا سریع تر از کوره در میروند.
*از دست دادن وزن: کاهش وزن ناگهانی از علائم دیگر فقر ویتامین ث است.
*درد عضلات: درد مزمن در اندام یا مفاصل میتواند از نشانههای دیگر کمبود ویتامین ث باشد.
*کبودی: افراد مبتلا به فقر ویتامین ث به راحتی کبود میشوند.
*مشکلات دهان و دندان: مصرف دوز صحیح ویتامین ث در روز به سلامت دهان و دندان کمک میکند و کمبود آن میتواند منجر به زوال لثه شود. مشکلات پریودنتال نشانه ای از کمبود ویتامین ث هستند. ضمنا مبتلایان به فقر ویتامین ث ممکن است به بیماری اسکوربوت نیز مبتلا شوند که با تورم و خونریزی لثه و از دست دادن دندانها خود را نشان میدهد.
*خشکی پوست و مو: ویتامین ث برای رشد و ترمیم بافتها در همه قسمتهای بدن ضروری است. این ویتامین برای تشکیل کلاژن (که یک پروتئین مهم در تشکیل پوست، بافت ترمیم یافته، تاندون، رباط ها و عروق خونی است) لازم است و کمبود آن خود را به صورت خشکی پوست و مو نشان میدهد.
*ابتلا به عفونت: تاثیر منفی بر بهبود زخمها و ابتلای سریع به انواع عفونتها بخصوص سرماخوردگی و آنفلوآنزا از نشانههای دیگر فقر ویتامین ث است.
کمبود ویتامین ث را میتوان با مکملهای غذایی دریافت کرد با این حال دریافت مشورت از تیم پزشکی حرفه ای به جای خوددرمانی با مکمل ها بیشتر توصیه میشود. چون مکملهای ویتامین ث در صورت مصرف زیاد، میتوانند عوارض جانبی مانند حالت تهوع یا سوء هاضمه به همراه داشته باشند.
میزان نیاز روزانه به ویتامین ث
میزان نیاز روزانه به ویتامین ث در گروههای مختلف سنی از این قرار است:
*از بدو تولد تا 1 سالگی: 35 میلی گرم
*از 1 تا 3 سالگی: 35 تا 40 میلی گرم
*از 4 تا 12 سال: 40 تا 60 میلی گرم
*در دوره نوجوانی: 60 تا 100 میلی گرم
*در سنین بزرگسالی: 60 تا 100 میلی گرم
*خانمهای باردار و شیرده: 80 تا 100 میلی گرم
*افراد سیگاری: 120 میلی گرم
فواید و مضرات گوجه فرنگی تهیه شد
گوجه فرنگی ها علاوه بر طعم بسیار خوبی که دارند، برای بدن بسیار مفید هستند. آنها در پخت اکثر غذاها کاربرد دارند و حتی خوردن خام شان، لذت بخش است. در اینجا 10 فایده گوجه فرنگی ارائه شده است:
1- گوجه فرنگی برای پوست بسیار مفید است
گوجه فرنگی ها حاوی لیکوپن هستند و این ماده شیمیایی در برخی از پاک کننده های پوست به کار می رود.
برای استفاده از گوجه فرنگی به منظور مراقبت از پوست، 8 تا 12 عدد آن را پوست کنده و بخش درونی شان را روی پوست صورت تان بگذارید.
2- گوجه فرنگی از ابتلا به چند نوع سرطان پیشگیری می کند
تعدادی تحقیق نشان داده است که مقدار بالای لیکوپن در گوجه فرنگی در کاهش ابتلاء به سرطان پروستات ، روده و معده موثر است.
لیکوپن، آنتی اکسیدانی طبیعی است که رشد سلول های سرطانی را کند می کند. گوجه فرنگی هنگام پخت، حتی لیکوپن بیشتری تولید می کند.
بنابراین خوردن سوپ گوجه فرنگی روشی عالی برای رساندن این ماده به بدن است.
3- گوجه فرنگی به استحکام استخوان ها کمک می کند
گوجه فرنگی ها حاوی مقدار قابل توجه ای کلسیم و ویتامین K هستند. وجود هردوی این مواد مغذی برای قدرت بخشیدن و بهبود وضعیت استخوان ها و بافت های استخوانی لازم و ضروری است.
4- گوجه فرنگی، صدمات وارد شده به بدن بر اثر سیگار را بهبود می بخشد
بررسی ها نشان می دهد که گوجه فرنگی می تواند میزان صدمات وارد شده به بدن فرد براثر استعمال سیگار را تا حدی کاهش دهد.
گوجه فرنگی حاوی کوماریک اسید و کلروژنیک اسید است که بدن را از مواد سرطان زای موجود در سیگارها تاحدی محفوظ می دارد.
5- گوجه فرنگی ها حاوی آنتی اکسیدان های ضروری هستند
گوجه فرنگی ها حاوی مقدار بسیار زیادی ویتامین آ و سی هستند. این ویتامین ها در کنار بتاکاروتن موجود در گوجه فرنگی می توانند به عنوان آنتی اکسیدان عمل کرده و رادیکال های آزاد در خون را خنثی کنند.
هرچه گوجه فرنگی قرمزتر باشد، حاوی بتاکاروتن بیشتری است. از آنجایی که پختن گوجه فرنگی، ویتامین سی را از بین می برد، اگر می خواهید از این ویژگی گوجه فرنگی نیز بهره مند شوید، آن را خام بخورید.
6- گوجه فرنگی ها برای قلب مفید هستند
به علت وجود ویتامین بی و پتاسیم در گوجه فرنگی ها، آنها در کاهش سطح کلسترول و فشار خون موثر هستند.
بنابراین با قرار دادن گوجه فرنگی در رژیم غذایی روزمره تان جلوی مشکلاتی چون حملات قلبی، مغزی و دیگر مشکلات قلبی را بگیرید.
7- گوجه فرنگی ها برای مو مناسب هستند
به دلیل وجود ویتامین آ برای تقویت موها بسیار عالی هستند.
8- دوست کلیه ها می باشند
افزودن گوجه فرنگی بدون دانه به غذای تان، از خطر ابتلاء به سنگ کلیه جلوگیری می کند.
9- گوجه فرنگی ها برای چشم ها مفیدند
ویتامین آ موجود در گوجه فرنگی به قوای چشم کمک کرده و در عین حال از شب کوری جلوگیری می کند.
10- برای افراد مبتلا به دیابت پرفایده هستند
به دلیل وجود مواد معدنی با ارزش مانند کرومیوم در گوجه فرنگی، برای بیماران دیابتی در پایین آوردن قند خون شان بسیار مفید است.
مضرات گوجه فرنگی
در بعضی از اشخاص هضم گوجه فرنگی با اشکال صورت می گیرد آنهائیکه معده حساس دارند نباید درخوردن گوجه فرنگی افراط کنند .
بعضی از افراد نسبت به گوجه فرنگی حساسیت دارند اینگونه افراد نیز نباید گوجه فرنگی بخورند.
از خوردن گوجه به صورت نارس اجتناب کنید زیرا دارای ماده سولانین است.
افراد سوداوی گوجهفرنگی کم بخورند.
کسانی که پوست حساس دارند و کبد آنها ضعیف است گوجهفرنگی کمتر بخورند.
در خوردن گوجهفرنگی افراط نشود چون امکان تولید سنگ مثانه را دارد.
کسانی که فشارخون دارند از خوردن گوجهفرنگی سرخ شده خودداری کنند.
افراد سوداوی گوجهفرنگی کم بخورند.
سرخ کردن گوجهفرنگی باعث سنگین شدن و دیرهضم شدن آن میشود.