عرق گشنیز ، طبع ، خواص ، مضرات و طریقه مصرف گشنیز گرداوری شد
گشنیز گیاه بومی جنوب اروپا و مناطق مدیترانه است و در بیشتر نقاط ایران نیز می روید. از زمان های قدیم وجود داشته و حتی مورد مصرف مصری ها بوده است.
بقراط این گیاه را می شناخته و برای درمان بیماری های مختلف از آن استفاده می کرده است. در قرون وسطی ضعف جنسی را با گشنیز درمان می کردند. پزشکان قدیم عقیده داشتند گشنیز از سرایت امراض جلوگیری می کند، از این رو به افراد مبتلا به آبله دستور می دادند که آب گشنیز را به دور چشمهایشان بمالند تا میکروب آبله به چشم ها سرایت نکند.
گشنیز گیاهی است علفی و یک ساله، به رنگ سبز که ارتفاع آن تا 80 سانتی متر نیز می رسد. برگ های آن به دو شکل ظاهر می شوند. آنهایی که در قاعده ساقه وجود دارند به شکل دندانه دار و دیگری در طول ساقه که باریک و نخی می شود. قسمت مورد استفاده گیاه، ساقه، برگ و میوه آن است. میوه گشنیز گرد و به رنگ زرد است. بوی تازه آن مطبوع نبوده و تقریباً بد بو است ، ولی بر اثر خشک شدن این بو از بین رفته و خوشبو می شود.
طبع گشنیز سرد و خشک است.
1.طبع گشنیز سرد و خشک است.
2. آب گشنیز خوابآور است.
3. جویدن گشنیز باعث درمان جوشهای دهان و تسکین درد آن میگردد و لثه را تقویت میکند.
4. خوردن گشنیز مانع ترش شدن غذا در معده میشود.
5. ضماد آن برای ورمهای گرم و بادسرخ مفید است.
6. ضماد آن با آرد جو برای بیماری خنازیر مفید است.
7. خوردن گشنیز صفرا را تسکین میدهد.
8. دم کرده تخم گشنیز ضدزکام است.
9. دم کرده تخم گشنیز مفرح و مقوی دماغ و قلب است.
10. تخم گشنیز رفع کننده خفقان و وسواس است.
11. دم کرده تخم گشنیز از سیلان منی جلوگیری میکند.
12. مقدار خوراک تخم گشنیز 2 تا 6 گرم در 100 سیسی آب است.
13. زیادخوردن گشنیز فراموشی و اختلال حواس ایجاد میکند.
14. خوردن زیاد گشنیز باعث ضعف نیروی جنسی و تقلیل و کمشدن اسپرم میشود.
15. کسانی که تنگی نفس دارند گشنیز برای آنها خوب نیست.
16. تخم گشنیز قاعدهآور است به صورت دم کرده میل شود.
17. گشنیز مقوی مغز است.
18. سعی کنید شبها زیاد گشنیز نخورید چون باعث میشود خوابهای پریشان ببینید.
19. خوردن زیاد گشنیز باعث لکنت زبان میشود.
20. تخم گشنیز محرک اشتها و محلل غذا است به صورت دم کرده میل شود.
21. تخم گشنیز ضدکرم و از رشد آن در معده جلوگیری میکند.
22. برای شب کوری آب گشنیز را با گلاب مخلوط کرده به چشم بمالید.
23. برای خارش پوست آب گشنیز را با عرق کاسنی مخلوط کرده به پوست بمالید.
24. برای سوزش و سختی ادرار آب گشنیز 4 قاشق همراه یک لیوان عرق خارخاسک یا خارشتری استفاده شود.
25. برای شب ادراری کمی گشنیز همراه شکر میل شود.
26. برای اوره خون یک قاشق چایخوری تخم گشنیز با یک سوم استکان آبغوره خیسانده سپس مخلوط با آب میل شود.
27. برای سوءهاضمه و نفخ از دم کرده تخم گشنیز استفاده شود.
28. برای سینوزیت 5 گرم تخم گشنیز در 300 سیسی آب جوشانده صاف نموده استنشاق نمایید.
29. جهت درمان ورم رگ بیضه گشنیز تازه + عسل + روغن زیتون مخلوط نموده به صورت ضماد بگذارید.
30. برای درمان اگزما آش آبغوره که در آن گشنیز و برگ چغندر باشد مؤثر است.
31. برای تشنج 5 گرم گشنیز در 150 سیسی آب دم کرده به 3 نوبت بنوشید.
32. برای برطرف شدن خارش چشم یک قطره آب گشنیز با احتیاط در چشم بچکانید.
33. برای دیفتری آب گشنیز + آبغوره مخلوط کرده غرغره کنید بهتر است بیمار حتماً نزد پزشک برود.
34. برای برفک دهان آب گشنیز را مزمزه کنید.
35. برای مخملک آب گشنیز + آب هندوانه + شیرخشت مخلوط کرده سه روز اول روزی 3 قاشق بخورند.
36. برای تورم زبان گشنیز را بجوید.
37. برای درمان خارش بدن، مقعد و رحم، آب گشنیز را با آرد به صورت ضماد بگذارید.
38. برای درمان ضربان چشم و پرش پلک گشنیز را با شیر دختر مخلوط کرده به صورت ضماد بگذارید.
39. برای درمان چین و چروک صورت 10 گرم تخم گشنیز + 10 گرم اسطوخودوس + 150 سیسی آب را 15 دقیقه دم کرده سپس صاف نموده وقتی سرد شد با چهار قاشق عسل مخلوط کرده و یک قاشق روغن زیتون به آن اضافه کرده به صورت ماسک بمالید.
40. برای درمان غلظت خون از جوشانده تخم گشنیز استفاده شود.
41. برای درمان برص از آش گشنیز با آبغوره استفاده شود.
42. آش گشنیز برای کهیر مناسب است.
43. برای تسکین درد گوش و درد عصب صورت یک قاشق غذاخوری پودر تخم گشنیز را در یک لیوان آب بجوشانید و گوش را بخور دهید.
44. برای تقویت حافظه 15 گرم تخم گشنیز و 15 گرم تخم شنبلیله را با هم کوبیده با عسل مخلوط کرده صبح به صبح یک قاشق میل شود.
45. برای سردردی که از حرارت بدن تولید شده باشد تخم گشنیز را کوبیده در سرکه خیس کرده به سر بمالند.
46. برای درمان گوش درد و کری گشنیز خشک را جوشانده 5 گرم در 100 سیسی آب جوشانده هر ساعت یک قاشق به مدت 3 روز میل شود.
47. برای اختلال حواس که با عصبانیت همراه باشد آب گشنیز + آب لیمو شیرین + کمی عرق کاسنی صبح ناشتا یک لیوان میل کنند.
48. برای تسکین درد صورت (نورالژی فاسیال): سر و صورت را با دم کرده تخم گشنیز بخور دهید و 5 گرم تخم گشنیز در 150 سیسی آب دم کرده روزی 3 استکان میل شود.
49. کسانی که دیابت دارند روزی 2 گرم تخم گشنیز را دم کرده هر ماه سه روز بیشتر میل نشود.
50. برای درمان سرطان پوست چه زخمی یا غیرزخمی از پماد گشنیز استفاده کنید. طرزتهیه: سرب را با آب گشنیز بسایید و با روغن گل سرخ مخلوط کنید. البته سرب مسمومیت ایجاد می کند بهتر است با نظر پزشک باشد.
51. دم کرده تخم گشنیز مقوی قلب میباشد 2 گرم در 150 سیسی آب دم کرده 3 الی 4 روز در ماه میل کنید.
52. کسانی که دچار افسردگی شدهاند و در گوشهای نشسته و به غصه فرو میروند از دم کرده گشنیز استفاده کنند.
53. برای درمان زخمهای پوستی تخم گشنیز را سایید با عسل و روغن زیتون مخلوط نموده چند روزی در آفتاب بگذارید سپس در محل خارش قرار دهید.
54. برای درمان سینوزیت بخور گشنیز داده و همچنین برای بازشدن بینی از دود تخم گشنیز استفاده کنند یعنی به جای توتون در کاغذ سیگار تخم گشنیز بکشند ولی خیلی کم و با احتیاط.
55. به طور کلی جوشانده گشنیز برای انواع سردردها مفید است.
یک قاشق چای خوری تخم آسیاب شده را با یک لیوان آب جوش داخل قوری بریزید و به مدت 30 دقیقه آن را بر روی شعله غیر مستقیم قرار دهید و پس از گذشت این مدت آن را با عسل و یا نبات بنوشید .بهتر است تنها هنگامی که به دانه ها احتیاج دارید آن هارا آسیاب کنید .
مصرف به اندازه گشنیزهیچ گونه ضرری ندارد، ولی مصرف زیاد از حد آن باعث حالت مستی توام با خستگی شدید می شود و گاهی به خواب عمیق ، گنگی و بی حسی منجر می انجامد.
مفرح و مقوی مغز و اعصاب ضد قند و چربی خون نیرو دهنده، رفع جوش و لک ضد انگل و باکتری ضد صرع و تشنج
مقدار مصرف عرق گشنیز در بزرگسالان: روزی سه بار یک استکان عرق گشنیز قبل از غذا میل شود. مقدار مصرف عرق گشنیز در کودکان: روزی سه بار نصف استکان عرق گشنیز قبل از غذا میل شود.
طبیعت سرد دارد
عرق رزماری ، طبع ، خواص ، مضرات و طریقه مصرف رزماری گرداوری شد
اکلیل کوهی یا رزماری گیاهی است با طبع گرم وخواص دارویی فراوان که اهمیت ویژه ای دارد.این گیاه علاوه بر اینکه در اشپزی و طعم دار کردن ان به غذا استفاده می شود در درمان بیماری و درد های موضعی هم چنین ریزش مو مورد استفاده وسیع قرار می گیرد. خواستگاه این گیاه در مدیترانه و اروگویه است. روغن ان گرم وتحریک کننده است ونافذ است ودر درمان ریزش مو وتحریکک موها مورد استفاده قرار می گیرد. این گیاه در درمان الرژی وحساسیت های فصلی کاربرد دارد.
رزماری گیاهی سبز رنگ با طبع گرم که دارای خواص بسیاراست
- پیشگیری از سرطان: گروهی از ترکیبهای موجود در رزماری خاصیت ضد سرطانی دارند که در مطالعات مختلف تاثیر آن روی سرطانهای پستان، پروستات، پوست و روده بزرگ مشاهده شده است.
- تقویت حافظه: رزماری مدتها است که به دلیل ویژگی تقویت حافظه شناخته شده است. بررسیها نشان میدهد این گیاه دارای «اسید کارنوسیک» است که در حفظ سلامت اعصاب و پیشگیری از ابتلا به آلزایمر موثر است. همچنین بوییدن این گیاه در تقویت حافظه نقش دارد.
- تقویت روحیه: محققان معتقدند بوییدن رزماری علاوه بر تقویت حافظه در بهبود خلق و خو د افزایش روحیه مثبت در افراد نیز تاثیرگذار است.
- کمک به درمان میگرن: در طول قرنهای گذشته رزماری به عنوان درمان طبیعی میگرن شناخته شده است. افراد مبتلا به سردردهای میگرنی میتوانند مقداری رزماری را در آب بجوشانند سپس با آن بخور دهند.
- تسکین درد: رزماری نه تنها برای درد میگرن موثر است بلکه روغن این گیاه میتواند به عنوان درمانی طبیعی برای بهبود دردهای التهابی مفاصل و دردهای عضلانی مورد استفاده قرار گیرد.
- کاهش التهاب: رزماری دارای دو عنصر ضد التهابی یعنی «اسید کارنوسیک» و «کارنوسل» است. این دو عنصر برای COX-2 که آنزیم ایجاد کننده درد و التهاب در بدن است نقش بازدارنده را بازی میکنند.
- تقویت سیستم ایمنی: مصرف این گیاه به دلیل دارا بودن خاصیت آنتیاکسیدانی بالا و ضد التهابی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
- کمک به هضم غذا: رزماری اغلب برای درمان مشکلات گوارشی همچون بهم خوردگی معده، سوء هاضمه و یبوست و مشکلات گوارشی دیگر مورد استفاده قرار گیرد.
- کمک به رشد مو: گیاه رزماری همچنین موجب تحریک ریشه مو و رشد آن میشود. بررسیها نشان میدهد افرادی که دچار ریزش مو هستند، میتوانند مقداری افشرده این گیاه را روی پوست سر بمالند و سپس سرشان را ماساژ دهند.
- کمک به گردش خون: مصرف روغن گیاه رزماری به عنوان درمانی طبیعی برای افرادی که گردش خون ضعیف دارند، توصیه میشود هرچند تاکنون هیچ مطالعه علمی برای تایید این تاثیر رزماری انجام نشده است.
- بهبود بوی دهان: گیاه رزماری شستوشو دهنده طبیعی دهان محسوب میشود. برای استفاده از این خاصیت رزماری، مقداری از آن را داخل آب گرم خیس کنید و پس از صاف کردن آن، مایع را داخل دهان شستوشو دهید.
یک قاشق غذاخوری گیاه رزماری خرد شده را (از قسمت برگ و سرشاخههای گلدار) در قوری بریزید. یک لیوان آب با دمای ۸۰ درجه سانتی گراد به آن اضافه کنید و بگذارید به مدت ۱۵ دقیقه دم بکشد. در صورت تمایل میتوانید از عسل یا نبات برای شیرین کردن آن استفاده کنید.
- مصرف نوع رقیق نشده روغن این گیاه می تواند باعث استفراغ، خونریزی رحمی و تحریک کلیه ها شود.
- در دوران بارداری و شیردهی مصرف رزماری می تواند باعث خونریزی یا سقط جنین شود.
- افرادی که دچار اختلالات تشنجی هستند، مصرف رزماری می تواند این اختلالات را افزایش دهد.
کاهش قند خون و ضد میگرن خونساز ، تقویت مو ضد سیاه سرفه و سرگیجه رفع زردی و یرقان، نیرو دهنده رفع نارسایی اعمال کبد
یک فنجان قبل از هرغذا میل کنید
رزماری طبیعت معتدل دارد
خواص دیگر رزماری
تسکین دهنده معده رزماری دیر زمانی است که در فرهنگ های مختلف به عنوان یک درمان طبیعی برای ناراحتی معده، یبوست، نفخ، و اسهال مورد استفاده قرار می گیرد. ویژگی های ضد التهابی و محرک این گیاه دلیل این کار است و از این رو برای کمک به تنظیم حرکات روده و دستگاه گوارش می توانید مصرف منظم رزماری را در رژیم غذایی هفتگی خود مد نظر قرار دهید.
خوشبو کننده نفس به عنوان یک عامل ضد باکتری طبیعی، رزماری در قالب یک خوشبو کننده نفس کاربرد دارد و همچنین سلامت دهان و دندان شما را بهبود می بخشد. شما می توانید برگ های رزماری را در آب داغ ریخته و سپس این مخلوط را در دهان خود غرغره کنید تا افزون بر نابودی باکتری ها، نفسی تازه و خوشبو را تجربه کنید.
تحریک جریان خون رزماری به عنوان یک محرک برای بدن عمل می کند و تولید گلبول های قرمز و جریان خون را تقویت می کند. این شرایط به اکسیژن رسانی بهتر به اندام ها و مناطق حیاتی بدن کمک می کند و از عملکرد روان و کارآمد فعالیت های متابولیک در این مناطق اطمینان حاصل می شود. افزون بر این، حرکت مواد مغذی به سوی سلول هایی که نیازمند ترمیم هستند، تحریک می شود.
تسکین درد به عنوان یک ماده ضد درد، رزماری صدها سال است که به صورت موضعی در قالب خمیر یا مرهم روی بخش دردناک بدن استفاده می شود. هنگامی که به صورت خوراکی مصرف شود، رزماری به عنوان یک مسکن درد برای نقاطی که دسترسی به آنها دشوارتر است مانند سر و دردهای ناشی از یک بیماری به کار گرفته می شود. در حقیقت، یکی از محبوب ترین کاربردهای رزماری برای درمان میگرن است. مالش عصاره رزماری روی شقیقه ها یا بو کردن عطر رزماری با کاهش شدت علائم میگرن مرتبط است.
ویژگی های ضد التهابی شاید مهم ترین کاربرد رزماری به عنوان یک عامل ضد التهاب در بدن باشد. کارنوسول و کارنوسیک اسید دو ترکیب آنتی اکسیدانی و ضد التهابی قدرتمند موجود در رزماری بوده و با کاهش التهاب در عضلات، رگ های خونی، و مفاصل مرتبط هستند. از این رو، رزماری درمانی موثر برای بسیاری شرایط از جمله فشار خون، نقرس، ورم مفاصل، و جراحت های ناشی از فعالیت بدنی یا جراحی محسوب می شود. رزماری به صورت خوراکی یا موضعی برای ایجاد اثر ضد التهابی قابل استفاده است. افزون بر این، کاهش التهاب در سیستم قلبی عروقی می تواند به بهبود سلامت قلب و جلوگیری از تصلب شرایین کمک کند.
سم زدایی بدن طبیعت رزماری اندکی ادرار آور است و از این رو می تواند به خروج کارآمدتر سموم کمک کند. افزون بر این، هنگامی که رزماری به صورت مرتب مصرف شود با افزایش میزان آب خروجی از بدن به خروج عوامل بیماری زا، نمک ها، سموم و حتی چربی اضافی کمک می کند. رزماری با کاهش سطوح سیروز (التهاب شدید کبد) و بهبود سریعتر این عضو در ارتباط است. کبد از جمله اندام هایی با آهنگ کند درمان در بدن انسان محسوب می شود.
سلامت پوست ویژگی های ضد پیری رزماری به خوبی شناخته شده اند. اگرچه استفاده از روغن عصاره ای آن رایجتر است، اما برگ های رزماری می توانند هم از داخل و هم به صورت موضعی روی پوست اثرگذار باشند و به بهبود کیفیت جوانی و شادابی بزرگترین عضو بدن انسان کمک می کند. افزون بر این، رزماری به درمان لکه ها، درخشش طبیعی و ظاهر هیدارته پوست نیز کمک می کند.
هشدار پایانی روغن عصاره ای رزماری مصرف خوراکی ندارد، اما خوردن خود رزماری به میزان کافی و اندازه در رژیم غذایی مشکلی ایجاد نمی کند. اگر به دیگر اعضای خانواده نعناع حساسیت دارید، استفاده از رزماری نیز ممکن است احساس ناخوشایندی را در شما ایجاد کند اما واکنش ها به طور معمول خفیف هستند.