عرق ترنجبین : خواص ، طبع ، طریقه مصرف و مضرات ترنجبین گرداوری شد
از برگهای گیاه خارشتر مادهای به نام ترنجبین ترشح میشود. از خواص ترنجبین درمان زردی نوزادان است. در این مطلب با خواص ترنجبین آشنا شوید.
ترنجبین مادهای است شیرین که به صورت شبنم روی گیاه خارشتر بوجود می آید که به معنی عسل تر است. ترنجبین حاوی ترکیبات قندی مختلفی است که به راحتی در آب حل میشوند. این شیرابه در نتیجه عمل حشرهای بهطور طبیعی و با ایجاد شکاف به خارج تراوش میشود.
با نشستن این حشره بر روی شاخههای جوان گیاه خارشتر، شیرابهای تراوش میشود که به تدریج مانند ذرات نبات بر روی گیاه سفت می شود و همانجا میماند. این حشره معمولا در مناطق کویری و بیابانی دیده میشود بنابراین جایی که این حشره نباشد، گیاه خارشتر نمیتواند ترنجبین تولید کند. به همین منظور برای استفاده از خواص ترنجبین و تولید بیشتر آن افراد محلی، صبح زود و قبل از طلوع آفتاب با ضربه زدن و تکاندن شاخههای خارشتر روی پارچههای سفید و تمیز، ترنجبین را به دست آورده و پس از تمیز کردن آن را به بازار عرضه میکنند.
ترنجبین به رنگهای سفید، زرد و یا کمی متمایل به قهوهای است و طعم شیرین دارد.
ترکیبات شیمیایی ترنجبین
ترنجبین حاوی ترکیبات قندی مختلفی چون گلوکز و فروکتوز، ساکاروز و تری ساکارید میباشد که به راحتی در آب حل میشود. ترنجبین همچنین دارای تانن و آنتوسیانین است. در گذشته از ترنجبین در کارخانجات به طور سنتی قند میگرفتند اما امروزه با توجه به بالا بودن خواص دارویی آن، این کار غیر اقتصادی است.
خواص دارویی ترنجبین به طور خلاصه عبارتند از:
درمان سرفه و درد سینه
جوشانده ترنجبین برای سرفه و درد سینه مفید است.
باز کردن مجاری ادرار
مصرف ترنجبین با آب پنیر برای اخراج اخلاط سوخته، با ماء الشعیر برای دفع اخلاط گرم، مخلوط با کره گوسفندی برای باز کردن مجاری ادرار و با آب زیره برای رفع صدای شکم مفید است.
خاصیت عفونتزدایی
در طب سنتی از ترنجبین برای شیرین نمودن جوشاندههای گیاهی استفاده میکنند که چنانچه به همراه فلوس استفاده شود، خاصیت ضد عفونی خواهد داشت.
درمان زردی و تب کودکان و نوزادان
در طب سنتی استفاده از خواص ترنجبین برای درمان زردی نوزادان بسیار موثر است. در واقع با دادن ترنجبین به اندازه ای که در نوزاد ایجاد اسهال ملایم کند و جوشانده تخم گشنیز باعث درمان زردی نوزاد میشوند. ضمن اینکه از بروز این بیماری پیشگیری هم میکند.
طرز استفاده از ترنجبین برای درمان زردی نوزادان
ترنجبین را حدود یک قاشق مرباخوری تا غذاخوری در یک چهارم استکان آب جوش حل کرده و پس از صاف کردن به نوزاد بدهید. میزان مصرف ترنجبین باید آنقدر باشد که با ایجاد اسهال ملایم جرمهای رسوبی و چسبیده به جدار رودههای نوزادان پاک شود. علاوه بر آن یک قاشق چایخوری تخم گشنیز را در یک استکان آب بجوشانید تا یک چهارم استکان بماند و صاف کرده آب آن را به نوزاد بدهید. برای توضیح بیشتر لازم به ذکر است که ترنجبین را از یک قاشق چایخوری در حالت ناشتا شروع می کنیم و در یک چهارم استکان آب جوش حل که شد صاف می کنیم و به نوزاد میدهیم بخورد ولی اگر کار کردن شکم ایجاد نشد، دوباره ۲ ساعت بعد این میزان تکرار میشود. معمولا با این روش ۳ تا ۷ روز طول میکشد تا نوزادان درمان شوند. نوزادی که با استفاده از خواص ترنجبین از زردی نجات پیدا میکند، کبدی بسیار سالم و فعال خواهد داشت و تمام اعمال متابولیسمی و سوخت و ساز او با روال طبیعی به پیش خواهد رفت و اشتهای زیادی به خوردن شیر مادر پیدا میکند، همچنین کمتر دچار بیماریهای ویروسی و عفونی میشود و در صورت بروز آن سریعتر بهبود مییابد .
طبیعت ترنجبین کمی گرم و تر است.
بیماران مبتلا به حصبه، اسهال خونی، بواسیر، خون ادراری و آبله بایستی از خوردن ترنجبین خودداری کنند، همچنین ترنجبین برای طحال و اشخاص گرم مزاج مناسب نیست.
برای تسکین عطش و تب، تسکین سرفه و درد سینه، خاصیت ضدعفونی کنندگی خوبی دارد و میکروب ها را از بین می برد، دفع سنگ کلیه و مثانه تا حدودی مؤثر است
طبیعت ترنجبین گرم می باشد
نحوه مصرف : بر اساس دستور پزشک استفاده شود
سلامتی
عرق پونه : خواص ، طبع ، طریقه مصرف و مضرات پونه گرداوری شد
خواص پونه (Pennyroyal) شامل درمان سرماخوردگی، رفع عفونت سینه، رحم و کلیه، درمان ناراحتیهای کبدی، ناراحتیهای عصبی، اختلالات گوارشی و … است.
یکی از گیاهان دارویی با طعم فوقالعاده عالی پونه میباشد. پونه از خانواده نعناع بوده، گیاهی علفی با ساقهای راست و کوتاه به رنگ سبز تند با گلهای ریز صورتی یا آبی است که برگهایی شبیه نعنا، بیضی اما کوچکتر و نوک تیزتر دارد. ارتفاع گیاه پونه، ۱۰ تا۳۰ سانتیمتر و تمام اعضای هوایی آن استفاده دارویی دارد. این گیاه از زمانهای قدیم در یونان باستان برای درمان انوع بیماریها مورد استفاده قرار می گرفت و امروزه نیز از خواص ان در صنعت داروسازی، بهداشتی و آرایشی استفاده می شود. بوی معطر پونه کاملا از نعنا قابل تشخیص بوده و طعم آن در ابتدا گرم، گس و تلخ است، اما پس از مدتی در دهان حس خنکی ایجاد میکند. از این گیاه همچنین در پخت و پز و برای طعمدار کردن نوشیدنیهای مختلف استفاده میشود. این گیاه دارویی حاوی مقادیر زیادی از ویتامین های A و C است. در این مطلب خواص پونه و مزایای درمانی متعدد آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
دم کرده ی پونه از ترکیب یک لیوان آب جوش با 2 گرم برگ خشک شده ی پونه که به مدت 5 تا 10 دقیقه دم کشیده و صاف شده حاصل می شود.
این دم کرده به طور معمول 2 تا 3 فنجان در روز استفاده می شود و محدودیتی در طول درمان وجود ندارد.
طبیعت پونه گرم و خشک است.
برخی از خواص دارویی آن عبارتند از
پونه جزء گیاهان قاعده آور در زنان بوده، این گیاه باعث منقبض شدن رحم شده و به جریان قاعدگی کمک میکند.
از خواص پونه، حذف و خروج گاز انباشته شده در روده است و همین امر این گیاه را به دارویی عالی برای نفخ تبدیل میکند، همچنین گیاه پونه بدلیل دارا بودن خواص ضد اسپاسم برای تسکین دردهای شکمی عالی میباشد.
استفاده از پونه، عملکرد روده را تحریک کرده و ترشح صفرا را افزایش میدهد.
این گیاه برای درمان ناراحتی معده مفید بوده، مشکلات هضم غذا مثل نفخ و اسهال را برطرف و باعث کاهش تورم دستگاه گوارش میشود.
از دیگر خواص پونه، رفع ترشحات انباشته شده در ریه است و استفاده از آن برای درمان بیماریهای برونشیت و سرماخوردگی توصیه میشود.
از گیاه پونه برای درمان سرماخوردگی، سرفه و عفونت سینه استفاده شده، به دلیل وجود منتول در آن به عنوان داروی خلط آور و احتقان آور محسوب میشود.
گیاه دارویی پونه، تعریق بدن را افزایش داده و به همین دلیل برای کاهش تب بسیار مفید است.
یکی از مهمترین خواص پونه، تاثیربی حس کنندگی اعصاب میباشد، از اینرو برای درد ماهیچه و بیماریهایی مانند رماتیسم و آرتروز بسیار مفید است.
استفاده از دمنوش پونه باعث تسکین و آرامش میشود.
گیاه پونه، مقدار اسید اوریک را کاهش میدهد، بنابراین برای افراد دارای اوره بالا گزینه خوبی محسوب میشود.
پونه دارای ویژگیهای ضد عفونی کننده میباشد از این رو برای عفونت رحم، ادرار و کلیه بسیار مفید است.
استفاده از پونه برای تمیز نمودن زخمها و رفع عفونتهای زنانه بسیار موثر است.
درمان ناراحتیهای کبدی، اسهال خونی، ناراحتیهای عصبی و اختلالات گوارشی از دیگر خواص دارویی گیاه پونه است.
عصاره پونه در مقابل ویروس تب خال، ویروس آنفلوآنزا، بیماری نیوکاسل و ویروسهای مختلف دیگر فعال است.
جویدن پونه، در رفع بوی بد دهان موثر است و به دلیل دارا بودن ترکیبات ضدباکتریایی، دارویی فوقالعاده برای رفع عفونتهای تناسلی، ادراری و گلودردهای چرکین بوده و مانند آنتیبیوتیک عمل میکند.
برگها و گلهای پونه و همچنین ساقههای آن میتوانند جایگزین مناسبی برای بسیاری از آنتی بیوتیکها باشند. این گیاه همچنین بادشکن، معرق، مدر و محرک نیز میباشد.
پونه، مشکلات و ناراحتیهای گوارشی را برطرف و از ترش کردن معده جلوگیری میکند و برای هضم غذا و برطرف کردن سکسکه مفید است.
مصرف پونه همراه با ماست و دوغ، به دلیل داشتن کلیسیم زیاد به خانمهای یائسه و افرادی که دچار پوکی استخوان هستند و همچنین کودکان در حال رشد توصیه میشود.
هر چند فواید درمانی و خواص پونه گسترده است اما استفاده از آن برای زنان باردار بایستی با احتیاط باشد، چراکه میتواند ماهیچههای رحم را منقبض کرده و سبب سقط جنین شود. این گیاه به تشدید سردرد کمک کرده و فشار خون و پمپاژ قلب را شدت میبخشد. همچنین استفاده بیش از حد آن موجب تشنج شده و برای معده و کلیه مضر است و باعث مسمومیت میشود.
رفع سوزش معده
اشتها آور
ضد آسم تنگی نفسو سیاه سرفه
ادرار آور و قاعده آور
تحلیل برنده باد های مضر بدن
خلط آور
طریقه مصرف : بعد از هر غذا یک استکان میل شود .
طبع عرق پونه گرم است