بهترین منابع ویتامین D چیست؟
ویتامین D چیست؟
ویتامین D ویتامین محلول در چربی است. ویتامین D2 و D3 مهمترین نوع آن برای بدن است و به اشکال مختلف ترکیب میشود:
* ویتامین D2 از گیاهانی که مصرف میکنیم مانند قارچ روییده شده در معرض نور خورشید، مواد غذایی غنیسازی شده و مکملهای ویتامین D2 تأمین می شود.
* ویتامین D3 هنگامیکه در معرض نور خورشید ماوراءبنفش B قرار میگیریم، در بدن ترکیب میشود؛ همچنین زمانی که غذاهای غنیسازی شده ،غذاهای حیوانی مانند ماهی چرب،روغن کبد ماهی ، تخممرغ و... و یا مکملهای ویتامین D3 مصرف میکنیم. با ترکیب شدن ویتامین D3 یا D2 در کلیهها یک نوع ویتامین Dفعال به نام کالسیتریول به وجود میآید.
ویتامین D اضافه که در بدن تولید میشود، در بافتهای چرب و کبد ذخیره میشود و بدن را به منبع تأمینکننده ویتامین D مجهز میکند. زمانی که این ویتامین بهاندازه کافی تولید نمیشود، بدن از این منبع استفاده میکند.
نقش اصلی ویتامین D چیست؟
ویتامین D نقش مهمی دارد ، امکان جذب و متابولیسم کلسیم و فسفر را که برای بدن ما حیاتی است فراهم می کند. استخوان را سالم نگه میدارد و خطر بروز بیماری قلبی، بیماری قند و بعضی از انواع سرطان را کاهش میدهد.
به علاوه ، نتایج مطالعات نشان میدهد، این ویتامین به حفظ عملکرد مغز کمک میکند ، از سیستم ایمنی حمایت میکند، وزن سالم بدن را حفظ میکند و خطر بروز نرمی استخوان را کاهش میدهد.
دلایل کمبود ویتامین D
تابش کم نور آفتاب:
در برخی از نقاط دنیا اغلب در شمال که تابش نور خورشید کم است، افراد دچار کمبود این ویتامین میشوند که با مصرف مکمل برطرف می شود. همچنین افرادی که کمتر در معرض نور خورشید قرار میگیرند از جمله به دلیل خارج نشدن از منزل یا استفاده از پوشش کامل، عدم تحمل نور خورشید و ... با کمبود این ویتامین مواجه می شوند.
داشتن پوست تیرهتر :
افرادی که پوست تیرهتر دارند، ممکن است بیشتر از دیگران نیاز داشته باشند که در معرض تابش آفتاب قرار بگیرند.
افراد مسن بالای 65 سال:
نتایج بررسی بالینی نشان می دهد در افراد مسنی که در معرض نور خورشید قرار میگیرند ، نسبت به جوانان 75درصد ویتامین D کمتری تولید می شود.
کمبود مصرف مکمل:
اگر یکی از نکات ذکر شده در مورد شما صحت دارد، بدانید که با کمبود ویتامین Dمواجه هستید.
مواد غذایی سرشار از ویتامین D مانند ماهی، تخممرغ، پنیر و غذاهای غنیسازی شده میتواند مفید باشد اما حجم ویتامین D آن بسیار کم است بنابراین برای افزایش سطح ویتامین D ، مصرف مکمل آن ضروری است.
عواقب کمبود ویتامین D:
بیشتر افراد مبتلا به کمبود ویتامین D ،با هیچ نوع علامتی رو به رو نمی شوند و به همین دلیل به این مشکل پی نمی برند. اما گاهی کمبود این ویتامین مهم عوارضی ایجاد می کند که می تواند نشان دهنده این مشکل باشد؛ این عوارض عبارتند از:
* درد عضله و مفاصل
* استخواندرد
* ضعف یا خستگی ،احساس خستگی هنگام تردد به محل کار یا مسافرت
* افسردگی
* عفونتهای مکرر
این علایم را میتوان بهراحتی با مشکلات دیگر از جمله مشغله کاری اشتباه گرفت ؛ به همین دلیل به آن بی توجهی می شود. بیشتر این علایم روی سلامت فرد تأثیر منفی می گذارد.
بهترین منبع ویتامین Dچیست؟
* نور خورشید، بهترین منبع ویتامین D است. اگرچه نباید خود را بدون محافظ در معرض نور خورشید قرارداد.
بهترین زمان برای قرار گرفتن در معرض نور خورشید وسط روز است. پس از استفاده به مقدار کم از کرم ضد آفتاب، هفتهای 3-2 بار به مدت 30-15 دقیقه در معرض نور خورشید قرار بگیرید. هر چه بیشتر در معرض تابش نور خورشید قرار بگیرید، بدن ویتامین D بیشتری ترکیب میکند.
بهترین منبع غذایی ویتامین D:
تخممرغ ، سالمون و ماهیهای چرب دیگر مانند تن و ساردین. ماست و پنیر. قارچ ، مواد غذایی غنیسازی شده و به عمل آماده
مکملها:
مصرف روزی 10 میکروگرم مکمل همراه با برنامه غذایی غنی از این ویتامین بهویژه در فصل زمستان به بزرگسالان توصیه میشود.
خطر مصرف ویتامین D بیشازحد:
اگرچه مواد غذایی و نور خورشید نمی تواند عارضه داشته باشد اما مکمل مصرفی نباید بیش از 10 میکروگرم باشد. مصرف روزی بیش از 100 میکروگرم میتواند مضر باشد.
منبع:salamatnews.com
خواص تخم ، ریشه و برگ جعفری گرداوری شد
جعفری گیاهی است علفی ، دوساله و معطر که ارتفاع آن تا 70 سانتیمتر می رسد . برگهای آن برنگ سبز تیره و دارای بریدگیهای لوزی یا مثلث شکل با تقسیمات رفعی است .
گلهای جعفری کوچک برنگ مایل به سبز و بصورت چتر یم باشد میوه آن کوچک به درازای 2 میلیمتر و به قطر یک میلیمتر و دارای بوئی معطر است
ترکیبات شیمیایی:از برگ و تخم جعفری بوسیله تقطیر با بخار اسانسی گرفته می شود که بسیار معطر است و در غذاها بکار می رود . اسانس برگ جعفری چون به مقدر بسیار کم بدست می آید گران است .
اسانس تخم جعفری کمی بوی تلخ درد که زیاد مرغوب نیست .ریشه جعفری معطر طعم آن تقریبا مانند برگ آن است .
خواص تخم جعفری
تخم جعفری از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است .
1)ضد نفخ شکم است .
2)شریان ها و رگ ها راتمیز می کند .
3)ادرار آور و قاعده آرو است .
4)برای درمان تب نوبه بکارمی رود .
5)در قدیم الایم برای سقط جنین شیاف تخم جعفری را در داخل مهبل قرار می دادند.
خواص ریشه جعفری
1)ریشه جعفری اشتها آور است .
2)ادرار آور و قاعده آرو است .
3)سنگ کلیه را دفع می کند .
4)برای درمان اسهال باید 20 گرم ریشه جعفری را در یک لیتر آب دم کرده و تنقیه کنید .
5)دم کرده ریشه جعفری برای درمان تنگی نفس بکار می رود.
6)برای درمان سرخک مفید است .
خواص برگ و ساقه جعفری
1- برای رفع لکه ها و جوش صورت دم کرده جعفری را روی پوست صورت بمالید .
2-برای روشن شدن رنگ پوست مقدری جعفری را در نیم لیتر آب به مدت 5 دقیقه بجوشانید و صبح وشب صورت خود را با آن بشوئید بعد از یک هفته پوست صورت شما روشن می شود.
3-دم کرده جعفری ضد تب است .
4-دم کرده برگ جعفری برای بواسیر و سنگ کلیه مفید است .
5-خوردن چای جعفری به هضم غذا کمک می کند .
6-بعد از خوردن سیر برای برطرف کردن بوی دهان جعفری بجوید.
7-جعفزی نفس را خوشبو می کند.
8-برای درمان ضرب خوردگی و خون مدرگی له شده برگ و ساقه جعفری را روی عضو ضرب دیده بگذارید .
مضرات جعفری
افراط در مصرف جعفری جریان خون را کند میکند.همچنین زیاده روی در خوردن جعفری محرک اعصاب است.
منبع : ای ار طب